Kwarcyt, blat ze spieku

07.02.2018

Kwarcyt, blat ze spieku


Urządzając kuchnię, powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na blat. Właśnie na nim kroimy większość składników do potraw oraz stawiamy gorące przedmioty, takie jak garnki czy patelnie. Dlatego materiał, z którego zostaje wykonany, powinien być odporny na czynniki zewnętrzne oraz uszkodzenia mechaniczne spowodowane cięciem noża.

Blat ze spieku – jakie ma właściwości?

Przy wyborze blatu istotne są dwie kwestie: wygląd (powinien współgrać zresztą wyposażenia), a przede wszystkim jego funkcjonalność. Blat ze spieku nie tylko prezentuje się elegancko, ale jest również odporny na zadrapania. Kwarcyt ma tę zaletę, że jest mało nasiąkliwy. Dzięki temu wszelkiego rodzaju plamy można łatwo zmyć z powierzchni – to daje mu przewagę nad kamieniem naturalnym. Dzięki swojej twardości i zbitej strukturze blat ze spieku jest również wytrzymały, co ma istotne znaczenie podczas przyrządzania posiłków. Kwarcyt występuje w szerokiej gamie kolorystycznej, która ułatwia wkomponowanie go w wystrój kuchni.

Spieki kwarcowe Laminam, Kerlite - Kwarcyt, blat ze spieku
Spieki kwarcowe Laminam, Kerlite - Powrót do listy aktualnościPowrót do listy aktualności